Fler förslag på guidningar och workshops

Med ett stort intresse för och bred kunskap om natur, slöjd, odling och hur allt det kan kombineras kan jag erbjuda en mångfald av guidningar och workshops. Inspirera mig att skapa något helt nytt eller boka en av dem jag beskriver här! Du når mig på my@myricas.com eller 0768-635434.

GUIDNINGSFÖRSLAG

Växter nära dig

Med utgångspunkt från ditt hem/din arbetsplats eller en plats du tycker mycket om tar jag dig med på en vandring i närnaturen. Under guidningen får du lära dig mer om växter du går förbi varje dag. Förutom namn och hur man skiljer dem åt kommer jag prata om vad man kan använda dem till som mat, medicin eller hantverksmaterial. Det kan också handla om deras förökning, ekologi och folktro…

Sägenvandring i Söderåsens Nationalpark

Välkommen på en guidad tur in i folktrons och sägnernas magiska värld!
Söderåsen och Odensjön har lockat fantasin i alla tider och under promenad med paus för picknick får ni höra sägner om landskapet runt omkring och sagor inspirerade av folktro och natur.
Guidningen börjar och slutar antingen utanför Naturum Söderåsen i Skäralid eller vid Röstånga turistbyrå.

Naturkänsla i Söderåsens Nationalpark

Möt Söderåsens fantastiska natur!
Under den här guidningen kommer du att få använda dina olika sinnen, använda hela din nyfikenhet, studera detaljer, insupa helheten, sitta stilla och låta naturintrycken komma till dig.
Jag som vägledare kommer att hålla i olika övningar för att skapa en ökad känsla för naturen och ett lugnt sinne som kan vara öppet för intryck utan att behöva stressa.
Jag kommer också att använda frågor och min egen nyfikenhet och lekfullhet för att inspirera DIG att leta, söka, fundera, upptäcka, förundras.
Guidningen bjuder också på kort information om Söderåsens naturvärden och kulturhistoria.
Samling utanför Naturum Söderåsen.

Naturkänsla i Söderåsens Nationalpark – Dygnsworkshop

Under ett dygn blir du handledd i djupa naturupplevelser. Allvar och fokus blandas med lek och
kreativitet. Du får använda dina olika sinnen, använda hela din nyfikenhet, studera detaljer, insupa helheten, sitta stilla och låta naturintrycken komma till dig.Varva ner i naturnärvaro, leka, söka, fundera, upptäcka, förundras.

Teman:
Skärpta och aktiva sinnen
Nyfikenhet och koncentration
Smyga och sitta stilla – att komma närmre djur
Landskapets historia

Logi i tält och vindskydd.

Bokskogen i Stehag

I Stehag höjer sig det skogsbeklädda Gyaberget över byn och jag möter upp vid tågstationen för en guidning som bjuder på allt från namn och utseende på vanliga växter och fåglar till hur växter använts och folktro kring natur.
Blandat med berättandet handleder jag sinnesövningar för ge en starkare naturupplevelse. Rassel och sus, träd med olika barkstrukturer och tusentals olika former att studera.
Ingen guidning blir den andra lik när skogen ständigt förändras.
Stehag ligger mellan Eslöv och Höör längs tåglinjen mellan Simrishamn/Malmö och Kristianstad.


WORKSHOPS – NATURNÄRA SLÖJD OCH VILDSKÖRDAD MAT OCH MEDICIN

Vilda ätliga växter – mångfald och botanik

Groblad - nyttig som mat och medicin

De flesta växter vi har runt omkring oss är ätliga.
I unga skira blad finns vitaminer och mineraler och ibland proteiner, i rötter finns fibrer och kolhydrater, i frukt och bär finns vitaminer och fruktsocker.
I årmiljoner har människor haft vilda växter som en viktig del av sin föda och även idag finns mycket att hämta i naturen.
Jag kommer att visa upp ätliga växter och gå igenom enklare botanik för att ni kunna känna igen dem och skilja dem från giftiga växter. Tillsammans skördar vi från naturens skafferi till en provsmakningsmåltid.
Jag kommer också gå igenom om när det är bra att skörda de olika växtdelarna.

Salvkokning och medicinalväxter

Lär dig att koka salva, göra egen örtolja och vad som är bra att tänka på vid skörd av medicinalväxter för att göra egna örtoljor. Workshopen inleds med ett kortare teoripass med presentation av några medicinalväxter och hur man skördar växter. Under sommaren går vi även ut och skördar växter tillsammans. Sedan blandar vi ihop egna salvor med olika örtoljor, bivax och eteriska oljor som jag har med. Ni får med er en burk av varje sort hem.

Tälj en egen vandringsstav

Nysnidad vandringsstav

Det är härligt att tälja i färskt trä, det är så mycket mjukare och lättare. Tälj en egen vandringsstav inför sommarvandringarna, eller prova på att tälja ut en ring ur en träbit med bara kniven som redskap. Det finns möjlighet att dekorera sina snidade verk med pigment och linolja. Material finns på plats.
Ta med egen kniv om du har, men det finns flera att låna. Från 7 år.

Nålbindningskurs

Stickningen kom inte till Sverige förrän på 1500-talet, men då hade man redan format klädesplagg med hjälp av garn och nål i flera hundra år. Riktigt hur gammal nålbindningen är vet man inte. Under vikingatiden verkar den ha varit utbredd eftersom man har hittat flertalet arkeologiska fynd. Sedan fortsatte man att i viss mån använda nålbindningen parallellt med stickningen genom århundraderna. Nålbindningen blir oftast tjockare och stabilare än stickningen, går inte att repa upp och har en mycket fin struktur.
Under kursen kommer du att få lära dig minst en nålbindningsteknik och göra ett par vantar för att lära dig hur man formar olika föremål. Garn (i viss mån växtfärgat) och nålbindningsnålar kommer att kunna köpas till självkostnadspris.

Jag lärde mig nålbinda på Bäckedals folkhögskola, har experimenterat med flera olika nålbindningsvarianter och har stor erfarenhet av att lära ut.